Kwas l-askorbinowy - witamina C

1 kwietnia 2019

Naturalna witamina C

Witamina C to niezbędny składnik w codziennej diecie każdego człowieka. Kwas l-askorbinowy to odmiana kwasu askorbinowego. Związek, który dobroczynnie wpływa na organizm, jeżeli jest odpowiednio dawkowany. Występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Jednak jest na tyle delikatny, że często ulega zniszczeniu.

Witamina C ulega uszkodzeniom w kontakcie z wysoką temperaturą oraz powietrzem. To czyni ją jedną z najbardziej kruchych witamin. Kwas l-askorbinowy zalecany jest tym, którzy prowadzą aktywny, stresujący tryb życia. Podawanie witaminy C wspomaga układ nerwowy oraz odpornościowy przed ewentualnymi chorobami oraz infekcjami.

Kwas l-askorbinowy - witamina

Witamina C pełni arcyważne funkcje w organizmie człowiek, ponieważ:

  • Wykazuje działanie przeciwutleniające

  • Berze udział w syntezie kolagenu

  • Ułatwia gojenie się ran oraz skaleczeń

  • Jest niezbędna do utrzymania dobrostanu tkanki łącznej

  • Wykazuje działanie niszczące bakterie, które powodują próchnicę

  • Wzmacnia układ odpornościowy

Jak twierdzą specjaliści, stosowanie witaminy C w okresie przeziębienia nie łagodzi jej objawów ani nie przyczynia się w stopniu znaczącym do poprawy zdrowia. Dlatego kwas l-askorbinowy nie chroni przed potencjacymi chorobami. Bezpośrednie działanie witaminy C mogą odczuć osoby, które wykonują ciężką, pracę fizyczną lub uprawiają regularnie sport. Wówczas wpływ witaminy C na zapobieganie przeziębienia może wzrosnąć nawet do 50%

Niedobór witaminy C

Jakie są najpopularniejsze objawy niedoboru witaminy C?

  • Krwawienie z dziąseł

  • Wypadanie zębów

  • Obniżona odporność, podatność na różnego rodzaju infekcje bateryjne, wirusowe

  • Łamliwość naczyń krwionośnych

  • Niedokrwistość,

  • Bóle mięśni oraz stawów, obrzęki

  • Nieprawidłowe zrastanie się kości

Kwas l-askorbinowy, witamina c z kapusty kiszonej

Aby zapobiec niedoborowi kwasu l-askorbinowego zaleca się stosowanie soku z kiszonej kapusty, który uzupełnia witaminę C w organizmie. Napój z kiszonej kapusty mimo swojego charakterystycznego kwaśnego smaku posiada szereg witamin oraz minerałów, które wzmacniają odporność. Dodatkowo, pomaga produkcji prawidłowego kolagenu, wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Uwaga! Spożywanie nadmiernej ilości soku z kiszonej kapusty może wywołać przykre skutki uboczne. Aby temu zapobiec należy dostosować się do wskazówek dołączonych na etykiecie, tudzież ulotce.

Źródło witaminy C

Kwas l-askorbinowy, witamina c - opinie

Ksenia

Dosyć sceptycznie podchodziłam do spożywania kwasu l-askorbinowego w formie suplementu diety. Do tej pory starałam się jeść produkty, które zawierają witaminę C, jednak to nie wystarczało. Odczuwałam niedobory tej witaminy. Od czasu kiedy regularnie przyjmuję witaminę C widzę ogromną różnicę.

Honorata

Od jakiegoś czasu zauważyłam, że moje dziąsła krwią i to dosyć intensywnie. Szybko zdałam sobie sprawę, że wynika to z małej ilość witaminy C, którą spożywałam. Zaczęłam uzupełniać te niedobory i wszystko się unormowało. Zęby mnie nie bolą i co ważne, nie krwawią!