Kwasy tłuszczowe omega 3-6-9
Kwasy omega 3, omega 6 i omega 9 wchodzą w skład nienasyconych, dobrych kwasów tłuszczowych, które wspomagają organizm w procesach metabolicznych. Niestety, ale ludzki organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć, dlatego tak kluczowe jest podawanie ich za pomocą produktów spożywczych zawierających te zdrowe tłuszcze.
Kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9 w odróżnieniu do innych kwasów, które wykazują niekorzystny wpływ na organizm, te działają pozytywnie w obrębie układu krwionośnego, nerwowego, odpornościowego oraz autoimmunologicznego.
Kwasy tłuszczowe omega 3
W przypadku kwasów omega 3 największe znaczenie wykazują:
• kwas alfa linolenowy, który jest silnym antyoksydantem, który spowalnia procesy starzenia się
• kwas eikozapentaenowy, który oddziałuje bezpośrednio na układ sercowo - naczyniowy
• kwas dokozaheksaenowy, który buduje tkankę nerwową, szczególnie ważny w trakcie ciąży, ponieważ przyczynia się do rozwoju płodu.
Do najważniejszych funkcji kwasu omega 3 należy: normalizacja ciśnienia krwi, hamowanie rozwoju chorób niedokrwiennych serca, w tym także choroby wieńcowej, wspomaganie pracy mózgu poprzez prawidłowe jego ukrwienie, obniżenie stężenia triglicerydów obecnych we krwi, poprawa funkcji błon komórek nerwowych kory mózgu, działanie przeciwmiażdżycowe.
Kwas omega 3 można znaleźć w produktach rybnych (łosoś, makrela, śledź), olejach roślinnych (rzepakowy, lniany, arachidowy, sojowy) oraz migdałach czy orzechach włoskich.
Kwasy tłuszczowe omega 6
W przypadku kwasów omega 6 największe znaczenie wykazują:
• kwas linolowy, który jest silnym antyoksydantem, który hamuje rozwój nowotworów
• kwas gamma - linolenowy, który oddziałuje na stan skóry
• kwas arachidonowy, który buduje błony komórkowe i reguluje kurczliwość naczyń krwionośnych
Do najważniejszych funkcji kwasu omega 6 należy: stabilizacja ciśnienia tętniczego, wspomaganie leczenia neuropatii cukrzycowej, łagodzenie objawów chorób autoimmunologicznych, obniżanie złego cholesterolu, zapobieganie tworzeniu się blaszki miażdżycowej.
Kwas omega 6 można znaleźć w: olejach roślinnych (kukurydziany, słonecznikowy, rzepakowy, sojowy), awokado, sezamie, pestkach dyni i słonecznika, margarynach roślinnych.
Kwasy tłuszczowe omega 9
Przypadek kwasu tłuszczowego omega 9 jest dosyć ciekawy, ze względu na fakt, iż jest kwasem jednonasyconym zaliczanym do NNKT. Najistotniejszym przedstawicielem kwasów omega 9 jest kwas oleinowy.
Do najważniejszych funkcji kwasu omega 9 należy: obniżanie poziomu złego cholesterolu, zmniejszanie poziomu trójglicerydów oraz ochrona skóry przed utratą wody.
Kwas omega 9 można znaleźć w: oliwach, olejach (rzepakowy, słonecznikowy), awokado, migdałach czy orzechach.
Kwasy tłuszczowe Omega 3,6,9 - Opinie
Renata
Dużo dobrego słyszałam na temat tych kwasów, do tej pory nie zwracałam uwagi na to co jem. A teraz już wiem, ze muszę moją dietę uzupełnić o te zdrowe kwasy tłuszczowe, ze względu na moje problemy z ciśnieniem.
Danuta
Od razu zauważyłam różnicę podczas suplementacji kwasów omega 3, 6 i 9. Stałam się mniej nerwowa
Kamila
Zażywam kwasy tłuszczowe, głównie dlatego, ze w mojej rodzinie występowały choroby wieńcowe oraz miażdżyca. Mam nadzieje, że uda mi się nich uniknąć.